fbpx
Totul despre anvelopele de iarnă
Totul despre anvelopele de iarnă
2 noiembrie 2021
Dispozitivele de etanșare ale scurgerilor AC – scurt ghid
Dispozitivele de etanșare ale scurgerilor AC – scurt ghid
26 noiembrie 2021
Show all

Senzorul plăcuțelor de frâne – tot ce trebuie să cunoști

Senzorul plăcuțelor de frâne – tot ce trebuie să cunoști

Astăzi abordăm un subiect foarte interesant și anume senzorul plăcuțelor de frâne. Cu siguranță, măcar o dată de când conduci, a trebuit să mergi la mecanic pentru că mașina parcă nu mai frâna așa cum o făcea mai demult. 

Vei afla tot ceea ce este necesar pentru a te familiariza cu acest subiect. Pentru a ști cum trebuie să procedezi atunci când ceva pare că nu funcționează corespunzător. 

Mai întâi de toate, considerăm demn de menționat faptul că atunci când plăcuțele de frână ajung la un anumit nivel de uzură, senzorul plăcuțelor de frâne te înștiințează, emițând un semnal, de obicei în bord.

Cu alte cuvinte, când plăcuțele sunt foarte uzate, senzorul de avertizare nu face altceva decât să intre în contact cu discul de frână. De ce? Pentru că majoritatea senzorilor, cu câteva excepții, sunt montați direct pe plăcuțele de frână.

Totuși, în cazul în care știi că mașina ta nu are montați senzori în toate punctele, îți recomandăm să o verifici periodic. O programare la mecanic ar trebui să fie de folos, acesta urmând să îți spună cum stau lucrurile. Dacă trebuie să schimbi plăcuțele și când ar trebui schimbate.

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână?

Când plăcuțele sunt deja uzate, în bord va apărea un cerc cu un semn de exclamare. Dacă ai observat acest semn și încă nu ți-a venit rândul să mergi la mecanic, recomandăm un singur lucru. Nu merge cu mașina mai mult de 1000 de kilometri dacă plăcuțele sunt uzate.

Dacă faci asta, riști ca discul de frână să se distrugă. Și în acest fel, în loc să cumperi doar plăcuțele pentru a fi înlocuite, va trebui să mai dai bani și pe discul de frână.

De aceea fiecare mașină are senzor de plăcuțe. Acesta te avertizează! Te anunță că a venit momentul să schimbi vechile plăcuțe de frână cu unele noi. 

Cu toate acestea, senzorul plăcuțelor de frâne se mai poate activa și dacă nivelul lichidului de frână se află la un nivel prea scăzut. De aceea, odată zărit beculețul în bord, este bine să mergi la un expert în domeniu. Acesta poate stabili care este cauza. Să fie plăcuțele de frână sau lichidul de frână de vină?

Acest senzor nu necesită foarte multe bătăi de cap la înlocuire. Înlocuirea lui este simplă și se face odată cu cea a plăcuțelor vechi. Cu alte cuvinte, se deconectează senzorul de plăcuțe vechi, se pun plăcuțele noi și mai apoi se conectează un senzor de plăcuțe de frână nou.

Uzura plăcuțelor de frână – cum o recunoști, pe lângă activarea senzorului?

Ce sunt plăcuțele de frână? O componentă foarte importantă a sistemului de frânare – care îți oferă posibilitatea de a opri mașina, dar și de a reduce viteza de deplasare. 

Plăcuțele de frână nu doar că sunt importante, ci ele au o calitate ridicată, fiind construite din cauciuc foarte gros și rezistent. Discul de frână, în schimb, are la bază materiale metalice. Astfel, atunci când plăcuțele de frână intră în contact, prin uzură, cu discul de frână, sfârșesc prin a se rupe. 

Care sunt acele câteva lucruri cărora ar trebui acordată atenție maximă? Cum recunoști uzura plăcuțelor de frână?

În primul rând, o să se producă un zgomot, datorat frecării plăcuțelor de discurile de frână. Dacă l-ai auzit deja la mașina ta, nu ezita să suni un mecanic, pentru a rezolva această problemă cât mai repede. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. 

Mai apoi, putem vorbi despre un timp îndelungat, mai mare, până la oprirea complete a mașinii, vibrații în frâne și, desigur, apariția de urme pe discurile de frână, care te avertizează că este momentul de intervenția unui specialist.

Senzorul plăcuțelor de frâne – tot ce trebuie să cunoști