fbpx
Unghiul de fugă al mașinii – Fii informat! Află tot despre acesta!
Unghiul de fugă al mașinii – Fii informat! Află tot despre acesta!
12 octombrie 2021
Senzorul plăcuțelor de frâne – tot ce trebuie să cunoști
Senzorul plăcuțelor de frâne – tot ce trebuie să cunoști
12 noiembrie 2021
Show all

Totul despre anvelopele de iarnă

Totul despre anvelopele de iarnă

A venit momentul să discutăm și despre anvelopele de iarnă. Iar prima întrebare pe care foarte mulți conducători auto și-o pun este următoarea: când ar trebui schimbate anvelopele de primăvară cu cele de iarnă?

Există speculații printre șoferi cum că ar trebui să schimbăm cauciucurile de la 1 noiembrie. În esență, însă, această informație este în totalitate falsă. Nu există o regulă sau o dată anume pentru a face trecerea de la vară la iarnă. 

Totuși, este cert că atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau cu gheață, trebuie ca mașina noastră să fie echipată corespunzător. În caz contrar, dacă poliția te prinde, certificatul mașinii va fi confiscat. 

Anvelope de iarnă – avantaje

Anvelopele de iarnă au și ele avantajele lor. Este important a menționa că datorită formei acestora și materialului din care sunt fabricate, ele oferă stabilitate mașinii în anotimpul rece. Iar dacă cauciucurile pentru vară au la bază un material foarte tare, materialul celor de iarnă este exact opusul. Anvelopele de iarnă sunt făcute dintr-un cauciuc moale care își păstrează proprietățile chiar și la temperaturi de sub 0 grade Celsius.

Datorită acestei proprietăți, anvelopele de iarnă sunt aderente, nu doar când se frânează, ci și când se accelerează. Tăieturile de pe anvelopele de iarnă se deschis odată ce iau contact cu solul, contactul dintre mașină și carosabil fiind unul mare, stabil.

A nu se uita că nu trebuie așteptat până temperatura este cu minus. Când aceasta scade sub 7 grade Celsius, deja ar trebui să ne gândim la înlocuirea anvelopele de vară cu cele de iarnă.

Nu ai anvelope de iarnă – ce se poate întâmpla?

Se poate întâmpla ceva dacă nu ai anvelope de iarnă? Sigur că da! În acest caz, dacă ești prin de poliție, riști o amendă nu foarte prietenoasă.

Poliția Română specifică, clar și la subiect, într-un comunicat astfel: “ Este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutate de peste 3,5t trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.” 

Amenda poate fi de la 9 până la 20 de puncte sau între 1305 și 2900 RON. De asemenea, se va reține certificatul de înmatriculare al autoturismului. În schimbul acestuia se va elibera de către organele de poliție o dovadă înlocuitoare, care suspendă dreptul de a conduce.

Când poți înlocui anvelopele de iarnă cu cele de vară?

Dacă nu ai anvelope all season și locuiești în România, atunci deja știi că anvelopele de iarnă trebuie înlocuite când temperatura este mai ridicată de 7 grade Celsius.

În cazul în care amâni această sarcină, s-ar putea să te trezești cu anvelopele de iarnă uzate prematur. De ce? Pentru că anvelopele de iarnă au rolul lor, iar cele de vară la fel. Anvelopele pentru iarnă, nicidecum, nu au fost concepute pentru a rula în condiții de căldură, în perioada caldă a anului.

Te poți oricând aștepta la neplăceri dacă nu înlocuiești anvelopele de iarnă la timp. Nu aștepta până în ultimul moment, indiferent despre care anvelope vorbim. Iar atunci când nu ai idee cum trebuie schimbate, poți apela la un specialist.

Chiar și dacă știi, dar timpul nu-ți permite, mizează pe experiența unui mecanic auto. El te poate ajuta și în acest fel stai și liniștit că folosești anvelopele corespunzătoare.

Asigură-te din timp, în acest caz, că vorbești cu un mecanic bun. Și nu uita nici de schimbul de ulei și de antigel. Distribuția trebuie să fie și ea la zi. Doar cu o mașină echipată corespunzător poți vedea performanțe atunci când pornești la drum. Prioritizează mașina, la fel cum prioritizezi mersul la salon pentru a te tunde!

Totul despre anvelopele de iarnă